Maarten Stevens


Ik ben Maarten Stevens, getrouwd met Carien en vader van Suzanne en Rosalien. Ik ben de jongste van vier broers en heb mijn jeugd doorgebracht aan de rand van de Veluwe in Wezep.
Ik herinner mijn jeugd als een die vol zat met voetbal, met vrienden zwerven door de bossen, spelletjes spelen, Tour de France kijken met mijn broers en toen ik ouder werd nachtelijke droppings en zwerftochten die uitliepen op grote avonturen die heden ten dage op verjaardagen weer over de tafel vliegen.

Ik kreeg in de brugklas te horen dat ik dyslexie had en kwam door al mijn onvoldoendes op de taalvakken op de MAVO terecht. Nadat ik de talen had laten vallen deed ik de HAVO om daarna aan de HBO opleiding Creatieve Therapie Beeldend in Leeuwarden te gaan studeren. Daar leerde ik mijn vrouw Carien kennen en samen zijn we in Leeuwarden blijven wonen.

Mijn leven kenmerkt zich door uitspattingen van creativiteit en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden. Vroeger was ik altijd al op zoek naar dingen om te bedenken en uit te voeren. Dat leidde er toe dat ik op mijn 11de mijn eerste dramastuk schreef. Op mijn 14de een jeugdactiviteiten commissie oprichtte en op mijn 15de mijn eerste blijspel schreef, regisseerde en er in mee speelde.

Maar al snel kwam ik er achter dat het toneelspelen niet zo zeer mijn ding was maar juist meer het bedenken van dingen. Of het nu ging om een verhaal, gedicht, toneelstuk of een spel, dat maakte me niet veel uit. Dat de combinatie schrijven en dyslexie niet ideaal is maakte me ook niet veel uit.
In mijn werk als therapeut was ik betrokken bij danstherapie, beeldende therapie en dramatherapie en daar kon ik veel creativiteit in kwijt. Toch zocht ik iets om naast mijn werk te doen waar ik nog meer creativiteit in kwijt kon. Ik besloot om mijn toneelstukken uit te geven via mijn eigen online toneeluitgeverij. Al snel groeide dit door dat er andere schrijvers bij kwamen en momenteel zijn er meer dan 400 titels beschikbaar.
Maar zoals typerend is voor mij, ik keek al snel weer verder naar nieuwe uitdagingen. Ik kreeg de vraag een moordspel te schrijven en begon een webshop voor moordspellen. Om een lang verhaal kort te maken: zo'n beetje om het half jaar kwam er een nieuw project en ik merkte dat dit precies was wat bij mij past. Ik ben niet van het consolideren, ik ben van het scheppen, bedenken, neerzetten en dan verder gaan.

Hoewel er steeds nieuwe dingen bij komen zit er wel een vaste kern in mijn activiteiten. Het draait altijd om het spel. In een spel (toneelspel of een mysteriespel of wat dan ook) wordt de speler uitgedaagd. De uitdaging kan zijn, emotie te laten zien of risico te nemen of wat dan ook. In een spel komt men kanten van zichzelf tegen waar men niet altijd contact meer mee heeft.
De mens in contact brengen met zijn eigen ik, dat is wat ik probeer te doen. Of dit nu is via een spel waarbij men plezier heeft of via een eigenschappenspel waarbij men zicht krijgt op kwaliteiten, het doel is hetzelfde.

Naast mijn drukke bezigheden ben ik graag bezig met mijn gezin en vrienden. Samen koken, zwemmen of er op uit trekken zijn dingen die ik graag doe. Als ik mezelf moet vermaken kijk ik graag wielrennen en voetbal. Daarnaast heb ik een grote verzameling boeken over misdaad, geschiedenis en biografieen over bekende persoonlijkheden. Alleen non-fictie boeken zijn toegestaan in mijn boekenkast!

Maarten Stevens